Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorkami

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 

Składniki na nadzienie:

  • 6 jajek 
  • 150 ml śmietany 30% 
  • 100 g łososia wędzonego 
  • 1/2 pęczka szczypiorku 
  • duża kulka mozzarelli 
  • kilkanaście sztuk pomidorków koktajlowych 
  • sól, pieprz, oregano

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto (jeśli jest taka potrzeba dodajmy łyżkę zimnej wody). Dobrze jest na chwilę ciasto schłodzić w lodówce a następnie rozwałkować dopasowując wielkość do formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej masłem 32 centymetrowej foremki. Ciasto równomiernie nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 – 20 minut.

Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem i oregano. Plastry wędzonego łososia kroimy w cienkie paski, mozzarellę rwiemy na małe kawałki. Na spód przestudzonej tarty wylewamy masę jajeczną, układamy łososia, mozzarellę i pomidorki. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tarta smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Muffiny z czarną porzeczką

Miesiąc październik obfituje w naszej rodzinie w różne uroczystości. Takoż było i w przypadku muffinek z czarną porzeczką, które upiekłam z okazji urodzin Natalki 😉

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g czarnych porzeczek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • Cukier dekoracyjny do posypania (opcjonalnie)

Mleko z olejem, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami ubić ręcznie za pomocą rózgi.

W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a następnie dodać do płynnych składników. Wymieszać ręcznie za pomocą łopatki tylko do połączenia się składników. Dodać porzeczki i posiekaną czekoladę i ponownie, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek muffinkowych wyścielonych papilotkami do 2/3 wysokości. Wierzch babeczek posypać dekoracyjnych cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 20 – 25 minut.