Przepis jak na inne muffiny prosty, łatwy i niezawodny. Babeczki bardzo smaczne, wilgotne z orzeźwiającym nadzieniem porzeczkowym – przepyszne.
Składniki suche:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 cukier waniliowy
Składniki mokre:
2 jaja
400 g jogurtu naturalnego
150 ml oleju
dżem z czarnej porzeczki (nadzienie)
W jednej misce dokładnie mieszamy składniki suche w drugiej mokre. Do suchych składników dodajemy mokre. Mieszamy łyżką bez użycia miksera. Ciasto nakładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami – 1 łyżkę ciasta, na nią łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki, następnie łyżkę ciasta.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 – 40 minut.
Wpadnę na te pyszne ciasteczka, prosze nie zjeść wszystkich 🙂