Karkówka palce lizać

 

Karkówka z pieczarkami i cebulą w pomidorowym sosie

 

Karkówka wg tego przepisu jest pyszna. Wyśmienity pomidorowy sos, a mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Jadłam tę karkówkę latem na Podlasiu w Truskolasach. Danie było tak wyśmienite, że od razu poprosiłam o przepis (Jolu dzięki). Recepturę nieco zmodyfikowałam, ale danie nic nie straciło na smaku. Było wyśmienite. A największym komplementem było uznanie naszego przyjaciela Klausa, który jest szefem kuchni w swojej restauracji. 

 

IMG_0960

 

karkówka bez kości – 1,5 kg

cebula – 3 sztuki (średnia)

pieczarki – 50 dkg

przyprawa knorr do karkówki – 2 sztuki

woda – 6 łyżek

cukier – 3 łyżki

maggi – 3 łyżki

ocet – 3 łyżki

koncentrat pomidorowy – 4 łyżki

ketchup – 2 łyżki

 

Karkówkę pokroić w plastry, posypać przyprawą, lekko skropić olejem i wstawić na noc do lodówki. Następnie obsmażyć. Pieczarki pokroić w talarki a cebulę w półksiężyce (cienko) – nie podsmażać. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami: pieczarki, cebula, karkówka.

Z podanych wyżej składników (woda, cukier, maggi, ocet, koncentrat pomidorowy i ketchup) przygotować sos i zalać nim karkówkę. Piec w temperaturze 180 stopni 1,20 do 1,50 godz.

Ja podałam karkówkę z pieczonymi ziemniakami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *