Karkówka z pieczarkami i cebulą w pomidorowym sosie
Karkówka wg tego przepisu jest pyszna. Wyśmienity pomidorowy sos, a mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Jadłam tę karkówkę latem na Podlasiu w Truskolasach. Danie było tak wyśmienite, że od razu poprosiłam o przepis (Jolu dzięki). Recepturę nieco zmodyfikowałam, ale danie nic nie straciło na smaku. Było wyśmienite. A największym komplementem było uznanie naszego przyjaciela Klausa, który jest szefem kuchni w swojej restauracji.
karkówka bez kości – 1,5 kg
cebula – 3 sztuki (średnia)
pieczarki – 50 dkg
przyprawa knorr do karkówki – 2 sztuki
woda – 6 łyżek
cukier – 3 łyżki
maggi – 3 łyżki
ocet – 3 łyżki
koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
ketchup – 2 łyżki
Karkówkę pokroić w plastry, posypać przyprawą, lekko skropić olejem i wstawić na noc do lodówki. Następnie obsmażyć. Pieczarki pokroić w talarki a cebulę w półksiężyce (cienko) – nie podsmażać. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami: pieczarki, cebula, karkówka.
Z podanych wyżej składników (woda, cukier, maggi, ocet, koncentrat pomidorowy i ketchup) przygotować sos i zalać nim karkówkę. Piec w temperaturze 180 stopni 1,20 do 1,50 godz.
Ja podałam karkówkę z pieczonymi ziemniakami.