Dyniowa tarta, którą polecam na zimowe obiady.
Spód tarty
200 g mąki
100 g masła
duża szczypta soli morskiej
1 żółtko
Farsz tarty:
300 g puree z dyni
czerwona cebula drobno posiekana i zeszklona na maśle
270 gram fety
200 ml jogurtu naturalnego
2 jaja
szklanka startego ostrego żółtego sera
łyżka ziół (tymianek, oregano lub inne)
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
posiekany szczypiorek
Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować i wylepić wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 minut (do momentu zrumienienia). Na podpieczoną tartę wyłożyć pure z dyni (doprawione gałką, imbirem, solą, pieprzem i wymieszane ze zrumienioną cebulą i zmiażdżonym czosnkiem). Na dyni ułożyć pokrojoną fetę i zalać masą jajeczną (jaja roztrzepane z jogurtem, doprawione solą, pieprzem, ziołami i wymieszane z tartym serem i posiekanym szczypiorkiem). Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Danie smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.