Dyniowa tarta

 

Dyniowa tarta, którą polecam na zimowe obiady.

 

Spód tarty

 

200 g mąki

100 g masła

duża szczypta soli morskiej

1 żółtko

 

Farsz tarty:

 

300 g puree z dyni

czerwona cebula drobno posiekana i zeszklona na maśle

270 gram fety

200 ml jogurtu naturalnego

2 jaja

szklanka startego ostrego żółtego sera

łyżka ziół (tymianek, oregano lub inne)

1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 

1/2 łyżeczki  imbiru

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

posiekany szczypiorek

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować i wylepić wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 minut (do momentu zrumienienia). Na podpieczoną tartę wyłożyć pure z dyni (doprawione gałką, imbirem, solą, pieprzem i wymieszane ze zrumienioną cebulą i zmiażdżonym czosnkiem). Na dyni ułożyć pokrojoną fetę i zalać masą jajeczną (jaja roztrzepane z jogurtem, doprawione solą, pieprzem, ziołami i wymieszane z tartym serem i posiekanym szczypiorkiem). Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Danie smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. 
DSCN6271
DSCN6274

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *