Wigilia ze śledziem

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na naszym wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. W tym roku zrobiłam dwa rodzaje. Jeden prosty i wielokrotnie wypróbowany z cebulką, śmietaną, majonezem, dużą ilością siekanego koperku i łyżeczką miodu.

 

Drugie z żurawiną i pomarańczą zrobiłam pierwszy raz. Mam nadzieję, że przepis się sprawdzi.

 

4 płaty śledziowe (matjasy)
1 szklanka mleka
3 szalotki
3 łyżki żurawiny
1 pomarańcza
sok z jednej pomarańczy
świeżo zmielony pieprz
3 goździki
oliwa do zalania śledzi
Śledzie umyłam i zalałam mlekiem, w którym moczyły się przez godzinę. Nstępnie osuszyłam w papierowym ręczniku i pokroiłam na ukośne kawałki.
Cebulki pokroiłam w półplasterki  i sparzyłam wrzątkiem. Z pomarańczy wykroiłam cząstki bez białych części. Z drugiej pomarańczy wycisnęłam sok.
Na koniec połączyłam śledzie z cebulką, cząstkami pomarańczy, żurawiną, sokiem pomarańczowym, świeżo zmielonym pieprzem i goździkami. Całość zalałam olejem. Do Wigilii zdążą nabrać smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *