Sobota z soczewicą

Już od wczoraj chodziła za mną zupa z soczewicy. Dzisiaj zrealizowałam swoją zachciankę. Zupa z serii wegetariańskich. Już po degustacji. Przyznam nieskromnie – wyśmienita!

Zupa z soczewicy (porcja na duży garnek)

400 g czerwonej soczewicy

1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (ok. 450 g)

kilka sztuk pomidorów suszonych drobno pokrojonych (opcjonalnie)

1 duża drobno posiekana cebula

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżki oliwki, 1 łyżka masła

1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera pokrojone w kostkę

1/2 łyżeczki chili

1 listek laurowy, ziele angielskie

200 gram drobnego makaronu

na wierzch śmietana lub tarty ser

Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie z marchewką, pietruszką, selerem, listkiem laurowym i zielem angielskim (ok. 35 minut).

Cebulę i czosnek poddusić na oliwce i maśle i dodać do ugotowanej soczewicy (gotować następne 10 minut).

Następnie dodać do zupy pomidory z puszki i suszone (opcjonalnie) i gotować następne 10 minut. Doprawić solą.

Podawać z ugotowanym drobnym makaronem i śmietaną lub tartym serem.

Moją zupę dodatkowo wzbogacam ziołami z Ciechanowca, o których wcześniej wspominałam.

Zachęcam do kulinarnych wyczynów z soczewicą. Smaczna, bogata w witaminy i minarały. Zupa dobra zwłaszcza w okresie zimowym – rozgrzewająca.

Soczewica jadalna
Wartości odżywcze na 100 g produktu
Składniki pokarmowe Witaminy Składniki mineralne
woda 11,2 g witamina A 25 mg magnez 100 mg
energia 330 kcal witamina B1 0,5 mg fosfor 450 mg
błonnik 10,7 g witamina B2 0,2 mg żelazo 9 mg
białko 28 g witamina B6 0,5 mg sód 10 mg
tłuszcze 1,2 g witamina C 6,2 mg wapń 50 mg
węglowodany 57 g witamina PP 2,6 mg potas 900 mg

(dane podane przez WIKIPEDIA)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *