Dżem z pigwowca i rajskich jabłek

Przedstawione wyżej zbiory pochodzą z własnej uprawy. Na ich bazie powstał dżem, który jest naprawdę pyszny i zdrowy. Serdecznie polecam 🙂

  • 1,5 kg owoców pigwowca
  • 0,5 kg czerwonych rajskich jabłuszek
  • 1 litr wody
  • 0,75  lub 1 kg cukru (ja dałam 0,75 kg, ale jeśli ktoś woli słodszy można dać 1 kg)

Owoce pigwowca umyć, przekroić na ćwiartki. Usunąć pestki i gniazda nasienne.

Jabłuszka umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.

Na dno garnka z grubym dnem wlać wrzącą wodę, wsypać pokrojoną pigwę oraz jabłuszka i gotować na wolnym ogniu do momentu aż owoce będą miękkie (około pół godziny). Oczywiście w czasie gotowania należy dość często mieszać aby nie dopuścić do przypalenia.

Następnie (po przestudzeniu) należy owoce przetrzeć przez sito lub zmiksować (ja miksuję).

Ponownie podgrzać, dodać cukier i gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości.

Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *