Przedstawione wyżej zbiory pochodzą z własnej uprawy. Na ich bazie powstał dżem, który jest naprawdę pyszny i zdrowy. Serdecznie polecam 🙂
- 1,5 kg owoców pigwowca
- 0,5 kg czerwonych rajskich jabłuszek
- 1 litr wody
- 0,75 lub 1 kg cukru (ja dałam 0,75 kg, ale jeśli ktoś woli słodszy można dać 1 kg)
Owoce pigwowca umyć, przekroić na ćwiartki. Usunąć pestki i gniazda nasienne.
Jabłuszka umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Na dno garnka z grubym dnem wlać wrzącą wodę, wsypać pokrojoną pigwę oraz jabłuszka i gotować na wolnym ogniu do momentu aż owoce będą miękkie (około pół godziny). Oczywiście w czasie gotowania należy dość często mieszać aby nie dopuścić do przypalenia.
Następnie (po przestudzeniu) należy owoce przetrzeć przez sito lub zmiksować (ja miksuję).
Ponownie podgrzać, dodać cukier i gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.