Kanelbullar czyli pyszne szwedzkie bułeczki cynamonowe 🙂
ciasto:
- 10 g suszonych drożdży
- 1/2 szklanki cukru cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 500 g mąki pszennej
masa cynamonowa:
- 100 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
dodatkowo:
- cukier perłowy (u mnie kokosowy) do posypania
- Mąkę z drożdżami , solą i kardamonem wymieszać. Masło rozpuścić z cukrem i lekko przestudzić. Ciepłe dodać do mąki. Wymieszać. Dodać jajo, wymieszać a następnie dobrze ciasto wyrobić (około 15 minut).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
- Przygotować masę cynamonową: miękkie masło zmieszać z cukrem, cynamonem i mlekiem.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypany mąką blat i krótko zagnieć. Następnie rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Posmarować wierzch ciasta masą cynamonową i zrolować dłuższym bokiem. Pokroić na 3 cm paski i przełożyć do papierków na muffinki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia (około 20 minut). W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni.
- Bułeczki przed pieczeniem posmarować odrobiną mleka i posypać cukrem perłowym (ja posypałam cukrem kokosowym).
- Piec przez około 10 – 12 minut – aż będą rumiane.
Bardzo smakowały z konfiturą pigwową 🙂