Muffinki Raffaello – upiekłam w Sylwestra na powitanie Nowego Roku. Pyszne 😉 Kulki Raffaello otulone kruchym, wilgotnym ciastem i pokryte kwaskowym (cytrynowym) lukrem (opcjonalnie). Polecam każdemu, zwłaszcza zaś amatorom kokosowych smaków 😉
składniki:
Z podanej porcji otrzymałam 15 muffinek
- 15 kulek raffaello
- 2 jaja
- 90 ml oleju
- 80 g cukru
- 250 ml naturalnego jogurtu (u mnie activia)
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
W misce wymieszać jaja, olej, cukier, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, każdą wypełnić 1 łyżką ciasta. Do ciasta włożyć po jednej kulce raffaello, lekko ją dociskając. Na wierzchu włożyć pełną łyżeczkę ciasta (tak aby pokryła raffaello). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. około 20-25 minut (do lekkiego zrumienienia). Kiedy babeczki lekko ostygną polukrować (opcjonalnie). W tym celu z soku z połówki cytryny i kilku łyżek cukru pudru przygotować lukier a następnie nanieść go na upieczone babeczki 😀