Kruche orzeszki z kajmakiem i orzechami

Orzeszki, inne od tych które prezentowałam już kiedyś na blogu. Dotyczy to głównie nadzienia. Tym razem kruche orzeszki nadziane zostały kremem kajmakowym z dodatkiem orzechów i rodzynek namoczonych w alkoholu 😉

ciasto:

  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 250 gram masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • kieliszek brandy lub innego alkoholu
  • szklanka orzechów posiekanych włoskich

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, jaja, cukier i zagnieść kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

Ze schłodzonego ciasta urywać małe kawałki i formować w kulki. Do rozgrzanej formy do orzechów nakładać kulki ciasta. Piec do zrumienienia. U mnie 4 minuty.

Puszkę ze skondensowanym słodzonym mlekiem gotować zanurzoną w wodzie przez 3 godziny (puszka cały czas musi być zanurzona w wodzie).

Po krótkim przestudzeniu, otworzyć puszkę. Jej zawartość przełożyć do miski, dodać masło, mieszać do momentu kiedy masło się rozpuści i połączy z masą kajmakową.

Wcześniej namoczone w brandy rodzynki odsączyć i dodać do masy kajmakowej. Do masy dodać również posiekane włoskie orzechy. Całość wymieszać.

Masą nadziewać połówki orzeszków.

Z podanej porcji wychodzi dużo kremu. Można więc upiec orzeszki z podwójnej porcji. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *