Rogaliki dedykowane dla moich wspaniałych wnuków z okazji dnia Babci i Dziadka 😀
składniki:
400 g mąki pszennej tortowej
250 gramów serka waniliowego homogenizowanego (zimnego, prosto z lodówki)
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 gramów zimnego masła
szczypta soli
dodatkowo:
nadzienie rogalików: powidła, konfitura, marmolada (nadzienie powinno być gęste aby nie wypływało z rogalików)
lukier: cukier puder utarty z kilkoma łyżkami mleka
Mąkę przesiać i połączyć z solą, proszkiem do pieczenia, cukrami. Dodać masło, posiekać drobno do uzyskania „kruszonki”, dodać serek, zagnieść elastyczne ciasto.
Podzielić je na 7 części, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Z każdej z siedmiu części ciasta wałkować na podsypanym mąką blacie okręgi o grubości 0,5 cm. Okrąg podzielić na 8 trójkątów. Na każdym z nich ułożyć nadzienie. Zwinąć w rulonik, pamiętając by koniuszek znajdował się pod spodem rogalika (nie rozkleją się podczas pieczenia).
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach.
Tak samo postąpić z resztą ciasta z lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć rogaliki i piec około 20 minut do zrumienienia (funkcja grzania góra – dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Kiedy trochę przestygną – polukrować 🙂