Koperty z jabłkami

Na bazie ciasta z poprzedniego wpisu (rogaliki z waniliowego serka homogenizowanego) powstały koperty z jabłkami 😉


Składniki:

ciasto jak z poprzedniego przepisu a ponad to:

jabłka, konfitura z płatków dzikiej róży (opcjonalnie), lukier lub cukier puder.

Ciasto rozwałkować na grubość 3 milimetrów. Wykrawać kwadraty o boku 8 cm. Na środek każdego kwadratu położyć pół łyżeczki konfitury z płatków róży (opcjonalnie).

Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić jeżeli są małe na pół, jeżeli duże na ćwiartki. Obtoczyć jabłka w cukrze (opcjonalnie).

Jabłko położyć na konfiturze. Skleić dwa przeciwległe rogi ciasta tworząc “kopertę”.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut. Koperty muszą się ładnie zrumienić.

Jak lekko ostygną, polukrować lub posypać cukrem pudrem. Są pyszne, bardzo kruche, znikają błyskawicznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *