Delikatne placki jogurtowe z jabłkami, oprószone cynamonowym cukrem są szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne 🙂
Polecam i życzę smacznego 😉
- 200 g naturalnego jogurtu
- 2 jaja
- 50 g cukru
- 130 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 3 nieduże jabłka
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki a następnie w plasterki.
W naczyniu wymieszać jaja z jogurtem. Dodać cukier, wanilię, sól oraz mąkę z proszkiem i ponownie wymieszać. Na koniec dodać plasterki jabłek – wymieszać.
Placki jogurtowe z jabłkami smażyć na oleju na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu jeszcze ciepłe placki oprószyć cynamonowym cukrem.
Cynamonowy cukier:
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu