Biała kiełbasa pieczona z czerwoną fasolą to wyborne danie obiadowe, które jest niekłopotliwe i co istotne sporządzane w jednym naczyniu 😉 Zapewniam o doskonałej kompozycji smaków i zachęcam do gotowania 🙂
Składniki:
- 8 sztuk białej kiełbasy dobrej jakości
- czerwona lub biała fasola z puszki (300 g)
- 100 g suszonych moreli pokrojonych w paseczki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 małe cebule najlepiej szalotki
- 4 spore ząbki czosnku
- świeże gałązki rozmarynu
- zalewa: pół szklanki wody, po 1 łyżeczce musztardy i majeranku, 3 łyżki sosu sojowego, 1 listek laurowy
W jednej miseczce wymieszać wszystkie składniki zalewy.
Czosnek przepuść przez praskę, cebule drobno posiekać, pomidorki przekroić na pół, morele pokroić w paski. Czosnek, pomidory, cebulę, fasolę i morele wymieszać i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia.
Na wierzchu wyłożyć białe kiełbasy, które wcześniej należy kilkakrotnie nakłuć wykałaczką. Całość polać zalewą. Świeże gałązki rozmarynu wcisnąć pomiędzy kiełbaski.
Naczynie umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Kiełbasę piec przez około 40 minut. Co 10 minut dobrze jest polewać kiełbaski sosem z dna naczynia.