Placki z cukinii

Zachwycający smakiem przepis na placki z cukinii, prosty i szybki w przygotowaniu. Delikatne, aromatyczne, palce lizać, pycha 🙂

  • 3 malutkie cukinie – 700 g
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 spoty ząbek czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • pieprz, sól
  • oleju do smażenia

Cukinie umyć i po odcięciu końcówek zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach (nie obierać).

Startą cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Przełożyć do miski. Dodać jaja, przepuszczony przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek i koperek, jogurt, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać po łyżce (nie więcej!) masy i smażyć placuszki przez około 2 – 3 minuty. Gdy będą zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *