Zachwycający smakiem przepis na placki z cukinii, prosty i szybki w przygotowaniu. Delikatne, aromatyczne, palce lizać, pycha 🙂
- 3 malutkie cukinie – 700 g
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka jogurtu
- 1 spoty ząbek czosnku
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki posiekanego koperku
- pieprz, sól
- oleju do smażenia
Cukinie umyć i po odcięciu końcówek zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach (nie obierać).
Startą cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Przełożyć do miski. Dodać jaja, przepuszczony przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek i koperek, jogurt, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać po łyżce (nie więcej!) masy i smażyć placuszki przez około 2 – 3 minuty. Gdy będą zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty.