Dzisiaj proponuję proste i pyszne babeczki z borówkami i białą czekoladą. Łatwe, szybkie i smakowite. Zamiast borówki amerykańskiej można wykorzystać truskawki, maliny, czereśnie, wiśnie, rabarbar lub inne owoce.
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka kefiru
- 1/2 szklanki oleju
- około 150 g borówki amerykańskiej
- 70 g białej czekolady
- gruby cukier dekoracyjny (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania
Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy. Białą czekoladę kroimy na kawałki.
Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy olej i kefir – mieszamy do uzyskania jednolitej masy i przelewamy do miski z suchymi składnikami.
Mieszamy TYLKO do połączenia składników.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy łyżkę ciasta. Wkładamy po kilka kawałków czekolady i borówek. Wykładamy kolejną łyżkę ciasta. Na wierzchu kładziemy kilka borówek. Posypujemy grubym dekoracyjnym cukrem (opcjonalnie).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego życzę 😉