Świąteczne smakołyki

 

Dzisiaj wyjątkowo owocny dzień w kuchni. Zrobiłam: barszcz czerwony, upiekłam pasztet i roladę z boczku, dwa gatunki śledzi, ugotowałam czerwoną kapustę oraz paszteciki, do których również przygotowałam farsz. Na koniec sprawiłam pstrąga i przygotowałam kacze piersi do pieczenia.

Godne polecenia paszteciki do barszczu, które są moim debiutem. Wyśmienite – próbowałam!

 

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami

 

ciasto:

 

2 szklanki mąki

1/2 łyżeczki soli

łyżka ziół (ja daję moje wychodowane na działce (oregano, tymianek, macierzanka, bazylia)

1/2 szklanki gęstej dobrej śmietany (dałam 18 procentową kwaśną śmietanę)

1 jajko (duże)

10 dkg masła

 

– z powyższych składników zagnieść ciasto, podzielić na pół i z każdej części rozwałkować prostokąt;

 

 

 

– na prostokąty nakładać farsz kapuściano-grzybowy;

 

 

– zawinąć, zaklejając brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem;

 

 

– tak przygotowane pakieciki pokroić i posmarować roztrzepanym jajkiem;

 

 

– piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

Podawać z czerwonym barszczem.

 

Drugą debiutancką potrawą, która ma zagościć na wigilijnym stole są śledzie z suszonymi grzybami. Polecam zwłaszcza tym, którzy lubią potrawy wyraziste w smaku.

 

 

Składniki:

 

1 tacka płatów śledziowych w oleju (4 sztuki);

4-5 niedużych kapeluszy suszonych grzybków;

1 średnia cebula;

4 łyżki pikantnego ketchupu;

1 łyżeczka miodu;

4 łyżki oleju;

pieprz

 

Śledzie pokroić w 2 centymetrowe paski. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać pokrojone w paseczki wcześniej ugotowane grzyby, ketchup, miód i świeżo zmielony pieprz. Chwilę poddusić, ostudzić i wymieszać ze śledziami. Wyborne ze świeżym pieczywem z masłem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *