Zrobiona ekspresowo na przystawkę na Olenkowe urodziny. Przepis skorygowany przeze mnie – dostosowany do składników którymi wczoraj dysponowałam. Godny polecenia, bo wyszła z niego bardzo smaczna pieczarkowa tarta.
na ciasto:
- 1 czubata szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżka śmietany
- 1 kostka masła
- 1 żółtko
na farsz:
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 2 jaja
- 50 g tartego ostrego sera
- 1/4 szklanki śmietany 18 %
- 2 jaja
- 2 łyżeczki mąki
- posiekana natka pietruszki
Masło siekamy z mąką, następnie dodajemy śmietanę, żółtko i szybko zagniatamy kruche ciasto, które schładzamy w lodówce (około 1 godziny). Schłodzone i rozwałkowane ciastowy kładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Całość nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Po upieczeniu studzimy, po czym nakładamy farsz pieczarkowy i ponownie zapiekamy 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oliwce i maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do momentu odparowania wody. Do schłodzonych pieczarek dodajemy wymieszane ze sobą: 2 jaja, śmietanę, mąkę, tarty ser i posiekaną pietruszkę. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i ziołami (ja dodaję prowansalskie).