Rabarbar w natarciu

 

cb0837d6e129aba6bed46178072b7ac7_154307_5140fc5d26a79_510

 

Sezon na rabarbar

 

Rabarbar to bogate źródło antyoksydantów, witamin A C i E oraz magnezu, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Kiedy tylko w maju pokazuje się na rynku  niezwłocznie korzystam z jego dobrodziejstw. Na pierwszym miejscu stawiam oczywiście ciasto z rabarbarem. Mam już w tym sezonie jedno na swoim koncie i nie zamierzam bynajmniej na nim poprzestać. Zwłaszcza, że przepis z którego korzystałam jest bardzo prosty, delikatny i pyszny.

 

 Składniki:

 

4 jaja

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

1 1/2 szklanki mąki

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

1/2 kg rabarbaru

3 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie)

cukier puder (do posypania)

Pieczenie: piekarnik z termoobiegiem, 180 stopni, 45 minut

 

Umyty rabarbar obrałam i pokroiłam w 1 centymetrowe kawałki. Białka ubiłam mikserem na sztywno. Do ubitych białek stale miksując dodawałam stopniowo cukier, żółtka, olej i ekstrakt waniliowy. Do zmiksowanego ciasta dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pokrojony rabarbar. Wszystko dokładnie wymieszałam i przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (34/38 cm). Wierzch posypałam brązowym cukrem, ponieważ po upieczeniu ciasto zyskuje chrupiącą skórkę. Na koniec można posypać cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *