Październik – miesiąc rodzinnych spotkań urodzinowo-imieninowych stał się okazją do kulinarnych wyzwań.
Polecam wszystkim łasuchom rogaliki z serkiem homogenizowanym, które „zgapiłam” od Feli. Przy okazji jeszcze raz dziękuję za przepis. Receptura jest niezmiernie prosta, a rezultat nadzwyczaj smaczny. Znikały z talerza w oka mgnieniu na urodzinowym przyjęciu u Olenki.
Składniki:
2 szklanki mąki
250 g masła
250 g serka homogenizowanego naturalnego
nadzienie – dżem, powidła lub nutella
Lukier: szklanka cukru pudru, 2 łyżki gorącego mleka, łyżka masła
Mąkę posiekać z masłem. Dodać serek i zagnieć ciasto. Schłodzić w lodówce. Potem już tylko wałkowanie i formowanie rogalików.
Piec ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone rogaliki polukrować.
Pieczone warzywa – idealne na jesienne chłodniejsze dni.
Wspaniałe jako dodatek do mięs lub same podane z sosem czosnkowym (śmietana, jogurt, czosnek, koperek, sok z cytryny, sól, pieprz).
4 średnie marchewki
2 mniejsze pietruszki
1 seler
1 por (biała część)
8 ziemniaków
2 czerwone cebule
brokuł (opcjonalnie)
sól, pieprz, słodka papryka
zioła (tymianek, rozmaryn, macierzanka – dałam świeże zioła))
oliwa z oliwek, olej.
Marchew, pietruszkę, seler pokroić w większą kostkę, por w 2 centymetrowe kawałki, cebulę i ziemniaki w ósemki. Warzywa blanszować w osolonej wodzie (ok. 5 minut). Odcedzić. Wymieszać z oliwą z oliwek i odrobiną oleju oraz przyprawami i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Muffinki nie tylko dla dzieci – z „kubusiowym” budyniem
nadzienie:
- sok Kubuś
- budyń śmietankowy
ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki wody
- 1 mały jogurt naturalny
- 1/3 szklanki oleju
Ugotować nadzienie do muffinek na bazie Kubusia i budyniu śmietankowego. 500 ml mleka zastąpić 350 ml Kubusia.
Wymieszać w jednej misce składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. W drugiej misce składniki mokre: wodę, olej i jogurt. Do składników mokrych dodać składniki suche i całość wymieszać.
Do muffinkowych foremek wyłożonych papilotkami wlać po łyżce ciasta, następnie łyżeczkę budyniu i drugą łyżkę ciasta.
Muffinki piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut.
Upieczone muuffinki można polać białą czekoladą.
I jeszcze jedna osłoda na jesienne dni:
Tarta z gruszkami
Ciasteczkowy spód:
220g ciasteczek digestive
70g masła
Kremowa masa:
500g sera mascarpone
1 budyń waniliowy przygotowany z dodatkiem cukru tak jak na opakowaniu, w zmniejszonej tylko ilości mleka (400ml)
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wierzch:
Gruszki z kompotu
1 galaretka gruszkowa przygotowana wg przepisu na opakowaniu
70g mlecznej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
Ciasteczka kruszymy „na mąkę” (najlepiej w malakserze). Masło roztapiamy i mieszamy z „mąką” ciasteczkową. Formę do tarty smarujemy masłem. Wsypujemy masę maślano – ciasteczkową i równomiernie rozkładamy na dno i boki formy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.
Ugotowany i przestudzony budyń mieszamy z serkiem mascarpone wymieszanym wcześniej z 2 łyżkami cukru pudru i ekstraktem waniliowym. Masę wylewamy na wystudzony spód ciasteczkowy. Na wierzchu układamy gruszki i ozdabiamy je tartą czekoladą.
Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zaczyna lekko tężeć zalewamy ułożone na cieście gruszki.
Dobrze przed podaniem tarty schłodzić ją w lodówce.