Święta Wielkanocne to przede wszystkim baby i mazurki, ale ja chcąc uradować swoich milusińskich upiekłam kruche ciasteczka z cukrem korzystając z foremek wielkanocno-wiosennych (zajączek, gąska, żabka, ptaszek, pszczółka, kwiatki, kurczak, motylek, rybka itp.). Smaczne kruche ciasteczko będzie dla dzieci nasyconych czekoladowymi jajeczkami i zajączkami, miłą atrakcją i zaskoczeniem.
Składniki:
1 kostka masła (200g)
700g mąki
1/2 szklanki drobnego cukru
5 jaj
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z dwóch cytryn
Ze wszystkich powyższych składników należy zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i na co najmniej pół godziny wstawić do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką. Foremką wykrawamy kształty. Każde ciasteczko smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Pieczemy do ok. 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem (do momentu zrumienienia). Czas pieczenia zależy od grubości ciasta.