Dżem z pigwowca i rajskich jabłek

Przedstawione wyżej zbiory pochodzą z własnej uprawy. Na ich bazie powstał dżem, który jest naprawdę pyszny i zdrowy. Serdecznie polecam 🙂

  • 1,5 kg owoców pigwowca
  • 0,5 kg czerwonych rajskich jabłuszek
  • 1 litr wody
  • 0,75  lub 1 kg cukru (ja dałam 0,75 kg, ale jeśli ktoś woli słodszy można dać 1 kg)

Owoce pigwowca umyć, przekroić na ćwiartki. Usunąć pestki i gniazda nasienne.

Jabłuszka umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.

Na dno garnka z grubym dnem wlać wrzącą wodę, wsypać pokrojoną pigwę oraz jabłuszka i gotować na wolnym ogniu do momentu aż owoce będą miękkie (około pół godziny). Oczywiście w czasie gotowania należy dość często mieszać aby nie dopuścić do przypalenia.

Następnie (po przestudzeniu) należy owoce przetrzeć przez sito lub zmiksować (ja miksuję).

Ponownie podgrzać, dodać cukier i gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości.

Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *