Quiche ze szparagami

Każdego roku czekam na szparagi z utęsknieniem. Na bazarach pojawiają się w okolicy maja i zostają do początku lipca. Najbardziej lubię zielone. Dzisiaj inauguracja tego warzywa – quiche. Pychota 😉

składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka lodowatej wody)

składniki na nadzienie:

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 20 małych pomidorków
  • kilka plastrów dobrej szynki (opcjonalnie)
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 duże jaja lub 3 średnie
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 60 g startego sera cheddar lub brie
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Formę na tartę (30 cm średnica) posmarować masłem. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół). Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika.

Piekarnik nastawić na 150 stopni C. W misce wymieszać trzepaczką śmietanę z jajami. Dodać starty parmezan i ser oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić gałką muszkatołową. Odłamać twarde końce szparagów, opłukać i osuszyć. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół.

Na podpieczony spód tarty wlać przygotowane nadzienie. Ułożyć na nim szparagi oraz połówki pomidorków.

Włożyć ponownie do piekarnika (150 stopni C – góra dół). Piec przez około 35 minut. Masa powinna zastygnąć, ale przy dotknięciu palcem powinna być miękka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *