Krem z dyni, pomidorów i batatów

Czas dyniowego szaleństwa rozpoczęty. Dzisiaj inauguracja w postaci kremu z dyni 😀

  • 1 mała dynia Hokkaido 
  • 1 batat
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 gałązka pomidorków (12 szt)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 spora cebula 
  • 1 -1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 duża łyżka masła 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
  • podprażone płatki migdałowe
  • grzanki (opcjonalnie)

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C z funkcją termoobieg. Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona a następnie pokroić w dużą kostkę. Batata obrać ze skórki pokroić na kawałki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Czosnku nie obierać. Pomidory pozostawić na gałązce. Wszystkie warzywa wymieszać z oliwą, posolić, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut.

Po upieczeniu obrać czosnek ze skórki, a pomidory oddzielić z łodyżki. Wszystkie upieczone warzywa przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować przez 15 minut.

Po tym czasie całość zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę i masło.

Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe i oddzielnie pokrojoną w kostkę bułkę (opcjonalnie).

Podawać posypaną płatkami migdałowymi i grzankami (opcjonalnie) 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *