Konfitura z pigwy i gruszek

Pigwa to jeden z moich ukochanych jesiennych owoców. W tym roku w Tuchomku hojnie obrodziła. Wykorzystałam ją do zrobienia konfitury i nalewki. Dzisiaj zaprezentuję konfiturę pigwową z dodatkiem gruszek.

To pierwszej klasy przepis. 😀 Konfitura smakowita. Doskonała na grzankę, do wypieków, do herbaty.

Smak pigwy genialnie łączy się ze smakiem imbiru. Wystarczy 2 łyżki konfitury zalać szklanką wrzątku, dodać kilka plasterków imbiru a otrzymamy rozgrzewający i wzmacniający odporność napój. Idealny na jesienny i zimowy czas. 😉

1 kg owoców pigwy

3/4 kg cukru

3 dorodne twarde gruszki

4 szklanki wody

Owoce umyć, przekroić na ćwiartki. Usunąć pestki i gniazda nasienne (nie obierać ze skórki).

Pokroić w paseczki.

Gruszki obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.

Z wody i cukru ugotować syrop. Do syropu dodać pigwę i gruszki. Zagotować a następnie na bardzo małym ogniu gotować 20 minut mieszając od czasu do czasu.

Następnego dnia czynność z gotowaniem powtórzyć.

Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *