Zaczarować święta

Nadszedł czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Bardzo lubię klimat mu towarzyszący – zabieganie, zakupy, poszukiwanie prezentów, tworzenie, pieczenie ….

Świąteczne klimaty „zaatakowały” sklepy już w listopadzie. Wystawy pełne świecidełek, lampek, bombek, łańcuchów. Sama też posiadam pokaźny zapas tych komercyjnych ozdób, których z roku na rok przybywa. Ale zawsze lubiłam powiesić na choince obok ozdób z marketów coś zrobionego własnoręcznie.
W tym roku, w ostatni piątek i sobotę listopada wspólnie z Olenką zrobiłyśmy kolekcję aniołków i ptaszków na choinkę.  Było przy tym dużo radości i zabawy. Do ich powstania posłużył nam karton z pudełka po butach, kolorowy papier, wydruki, klej, nożyczki, koraliki i złoty sznureczek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chwila wytchnienia. Czekoladowe muffiny z nadzieniem z białej czekolady z truskawkami były premią za trud, inwencję i precyzję w naszej twórczej zabawie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A na koniec bajka na kanale Mini Mini+

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krasnoludki są na świecie…

Do naszej wycieczki do Wrocławia, której głównym celem był ślub Agatki i Maćka, jak czas pozwoli wrócę niebawem. Dzisiaj tylko o słynnych wrocławskich krasnalach, które spotkać można na ulicach, skwerach, witrynach, parapetach, gzymsach a nawet latarniach. Jest ich około 300 i ciągle przybywają nowe. Zwiedzając Wrocław udało nam się spotkać niektóre z nich.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Chrapek” – mieszka w hotelu Patio – to był pierwszy krasnal, jakiego spotkaliśmy na wrocławskich ulicach

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skrzacik – „Arcik Podróżnik” – jest rezydentem Art Hotelu, w którym gościliśmy na weselu Agatki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krasnal „Życzliwek” z pokaźnym słonecznikiem na tzw. placu Gołębi tuż przy fontannie na Rynku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krasnal „Wypłatnik” zwany też „Bankomatnikiem” i „Rozrzutnikiem” – to klient krasnoludzkiego oddziału Banku Zachodniego WBK na wrocławskim Rynku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Giełduś” – krasnal w spodniach z szelkami i pokaźnym dzwonkiem – specjalista od hossy i bessy – przed gmachem Starej Giełdy na placu Solnym we Wrocławiu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MG_1566

Do wrocławskiego szlaku krasnali należy także bliźniacza para skrzacików MPWiK (na rynku przed pomnikiem Fredry i przed Empikiem).

DSCN1332

Na rogu ulicy Kuźniczej spotkaliśmy kolejnego krasnala o imieniu „Kowal”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krasnale „Bankomatki” przy ul. Kuźniczej 17-19

Klein_DSC09896

Krasnal zwany „Rogalikiem” przycupnął w witrynie okna Piekarni Restauracji Pan Croissant na ul. Kuźniczej 65/66

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rynek 48 przed restauracją Pizza Hut – krasnal zwany „Obieżysmakiem „- jest jednym z najbardziej znanych wrocławskich krasnali.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SONY DSC

W Dzielnicy Czterech Świątyń przy ulicy Włodkowica 5 – nieopodal hotelu, w którym mieszkaliśmy – spotkaliśmy krasnala o imieniu „Sportuś”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krasnale „Syzyfki” na ulicy Świdnickiej nieopodal Poczty Polskiej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Z laptopem krasnal „Insercik” przy ul. Jerzmanowskiej

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krasnal z pokaźnym kluczem zwany „Klucznik” na Szewskiej 74

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krasnal „Panoramik” dosiadł konia i „cwałuje” po parapecie rotundy, w której prezentowana jest Panorama Racławicka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Na ul. Grodzkiej, zaułek Ossolińskich na opasłych tomach przycupnął sobie krasnal „Ossolinek”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niewątpliwie najbardziej uczony spośród wrocławskich krasnali odziany w togę zwany „Profesorem”. Spotkać go można na placu Uniwersyteckim

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSCN1297

Krasnal „Śpioszek” siedzi przy zejściu do podziemnego miasta krasnali na ulicy Świętego Mikołaja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nieopodal 'Śpioszka’ również na ulicy Świętego Mikołaja – dwa krasnale „Pożarki” w pełnej gotowości z gaśniczym wężem i drabiną

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przy kościele p.w. Św. Elżbiety – krasnoludek Weteran

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mikołaj Źiółko „kroczy” po ulicy Św. Mikołaja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krasnal „Gazeciarz” obok kiosku Ruchu na placu Kościuszki

SONY DSC

Na peronie wrocławskiego dworca – sympatyczna i pełna wdzięku  „Krasnalica” (dyżurna ruchu)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gołębnik” – tak nazwany został krasnal na Rynku przy Ratuszu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Długi” to imię kolejnego krasnala (na placu Solnym), którego fundatorem jest Krajowy Rejestr Długów

SONY DSC

„Szermierz” z placu Uniwersyteckiego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

krasnale-trzy

trzech „Staruszków” na wrocławskim rynku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krasnal „Automatek” na maszynie górniczej na placu Dominikańskim

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Kanapownik” na ul. Ruskiej 37/38

Bartonik3-Siem

„Bartonik” krasnal przy lodziarni Barton, ul. Sukiennice 3/4 zachęca do zjedzenia porcji lodów

SONY DSC

„Eskulapek” na ulicy Kazimierza Wielkiego 45

grajki

Na ulicy Orłowskiej przed kwiaciarnią stoją dwa krasnale „Grajek” i „Meloman”

Farciarz-Kasyniarze

„Kasyniarze” tuż koło kasyna Olimpik orzy ulicy Piłsudskiego

zdjecie,600,266464,20120504,pieroznik

Z pierogiem na widelcu -miłośnik pierogów krasnal „Pierożnik” – pod restauracją STP – Szybko Tanio Pysznie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krasnal miłośnik filmu zwany „Kinomanem” przed kinem Helios 

Wegańskio i bezglutenowo u Natalki

Urodziny Natki w tym roku w gronie najbliższych. Serdecznie, miło, rodzinnie. Kwintesencją naszego spotkania były radosne zabawy naszych milusińskich – Olenki, Tadzia i Kajtusia.  Dzieci całkowicie zdominowały uroczystość. A my szczęśliwi i dumni mogliśmy podziwiać ich popisy i zabawy.

Natalka jako weganka neofitka przygotowała dania, które były zgodne z jej sposobem odżywiania. Na stole znalazła się pyszna sałatka z czerwonego ryżu, jarmużu, pieczonych buraczków i koktajlowych pomidorków polana wyśmienitym dresingiem; był też pasztet z soczewicy, wegańskie leczo i brownie z batatów.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A ja przygotowałam ciasto marchewkowe, naleśniki z farszem z czerwonej soczewicy i bigosik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sto lat Natko!

Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe

3 szklanki marchewki startej na drobnej tarce 
2 szklanki mąki z cieciorki 
3/4 szklanki oleju
1 pomarańcza
2 szklanki miksu – suszonej żurawiny i daktyli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka orzechów nerkowca grubo pokrojonych 
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru trzcinowego

Daktyle kroję, dodaję żurawinę i mieszam z wyciśniętym sokiem z pomarańczy.
Obrane marchewki ścieram na tarce o drobnych oczkach.  Wszystkie składniki ciasta wkładam do jednej miski i dokładnie mieszam.
Piekę w formie wyłożonej papierem do pieczenia w  piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 40  minut – do suchego patyczka. Proste smaczne i zdrowe!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naleśniki z kaszy gryczanej (wegańskie i bezglutenowe)

2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej

1 płaska łyżeczka kurkumy

zimna woda

4 łyżki oleju

Do miski wsypać opłukaną kaszę gryczaną, zalać zimną wodą i wstawić do lodówki na całą noc do namoczenia. Następnego dnia odlać wodę, kaszę przepłukać na sicie, zalać świeżą wodą, dodać szczyptę soli, kurkumę i zmiksować blenderem na gładkie ciasto. Dodać więcej wody gdyby ciasto było za gęste (u mnie dość płynne, bo lubię cienkie placki naleśnikowe). Dodać ojej, wymieszać i smażyć placki na dobrze nagrzanej patelni. Kiedy placek zrumieni się z jednej strony, odwrócić za pomocą łopatki (jest to bardziej podsuszanie niż smażenie). Naleśniki po usmażeniu są bardzo elastyczne, smaczne i pożywne.

farsz z czerwonej soczewicy

200 g soczewicy czerwonej

duży por (biała część)

5-6 pomidorów suszonych w oliwie

4 łodygi selera naciowego

oregano,

majeranek,

2 ząbki czosnku,

sól,

pieprz,

oliwa z suszonych pomidorów

Soczewicę ugotować do miękkości. Pora i łodygi selera naciowego pokroić w półkrążki, podsmażyć na oliwie z suszonych pomidorów i dodać do ugotowanej soczewicy. Pomidory pokroić w paseczki i również połączyć z soczewicą. Całość przyprawić oregano, majerankiem solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 

Naleśniki przed podaniem podsmażyć na oliwie lub maśle, jeśli nie jest się weganem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

bigosik wegański

Podstawą tej potrawy jest dodanie warzyw w równych proporcjach, z wyjątkiem kiszonej kapusty, której jako głównej bohaterki powinno być najwięcej oraz dość długie gotowanie (ok 3 godzin). Warto przyrządzić ją wieczór wcześniej, gdyż z czasem zyskuje na smaku.

1 kg kiszonej kapusty
1/2 kg selera korzeniowego
1/2 kg marchewki
200 g cebuli
1/2 kg pieczarek
około 8  łyżek oleju
sól do smaku

(kmin rzymski, ziele, goździki, cząber, gorczyca, kolendra, tymianek)

powidła śliwkowe

W garnku zagotowuję wodę (około litra), dodaję pokrojoną kapustę, zmniejszam płomień i uchylam pokrywkę. Dokładam kolejne składniki. Najszybciej dodaję cebulę: smażę pokrojoną w kostkę na oleju do zeszklenia, dodaję do kapusty. Potem wrzucam starte na tarce o grubych oczkach marchewki i seler. Gotuję przez jakieś 2 godz, co jakiś czas ewentualnie uzupełniam wodą . Po tym czasie, smażę pieczarki i dodaję do kapusty. Gotuję jeszcze około 1 godziny. Na koniec doprawiam przyprawami i powidłami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tarta z brokułami i mozzarellą

Od dzisiaj – jedna z moich ulubionych tart. Ciasto francuskie w połączeniu z brokułami, mozzarellą, suszonymi pomidorami i ziołami to wspaniały mariaż smaków.

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 brokuł

2 kulki sera mozzarella

kilka pomidorów suszonych w oliwie

2 jajka

1 mały jogurt naturalny

sól, pieprz

czosnek niedźwiedzi

przyprawa podlaska (suszone pomidory z czosnkiem i czarnuszką)

Brokuł ugotować al dente i pokroić w różyczki. Formę do tarty o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć ciastem francuskim i ponakłuwać  widelcem. Na cieście ułożyć różyczki brokuła, pokrojone w paseczki suszone pomidory i mozzarellę. Posypać przyprawą podlaską (suszone pomidory z czosnkiem i czarnuszką). W misce wymieszać jajka, jogurt, czosnek niedźwiedzi. Posolić i wylać na tartę. Z pozostałych skrawków francuskiego ciasta wyciąć paseczki i ułożyć na tarcie. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA