Jesień w Koszalinie

Ciepło, bezwietrznie i słonecznie – tak było w Koszalinie w miniony poniedziałek. To był piękny dzień, który spędziliśmy u Eli i Szymka – rodzinnie, serdecznie i jak zawsze bardzo gościnnie.

Uroki koszalińskiej jesieni dzięki pięknej słonecznej pogodzie mogliśmy w pełni docenić odwiedzając grób rodziców na cmentarzu oraz przepiękny zabytkowy Park Książąt Pomorskich (1817), który po rewitalizacji pokazuje całe swoje piękno.

20151026_132951

20151026_135032

20151026_133337 20151026_133710

Okazałe stare drzewa, a wśród nich liczne pomniki przyrody. Starodrzew zawsze wzbudza we mnie dużo pozytywnych wrażeń.

20151026_133808

Na rzece i stawie w parku podziwiać można łabędzie oraz kaczki krzyżówki z  niebieskim lusterkiem o metalicznym połysku na skrzydłach.

20151026_134024

20151026_134212

20151026_134219

Ten przystojniak zasługuje na zdjęcie większego formatu.

20151026_134331

20151026_134353

20151026_135432

Kochani dziękujemy raz jeszcze za bardzo miły dzień, który z Wami spędziliśmy oraz za pyszną gościnę (zwłaszcza sernik – „mistrzostwo świata”!).

Owoce róży w butelce

Nalewkę z owoców dzikiej róży robię pierwszy raz. Podobno jest dobra, ma wytrawny głęboki smak. Ponieważ rośnie na mojej działce postanowiłam spróbować.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1/2 l owoców dzikiej róży

0,5 l czystej wódki

100 ml spirytusu

1 szklanka cukru

1/2 szklanki wody

Owoce róży należy nakłuć w kilku miejscach, wsypać do słoja, zalać alkoholem i odstawić na dwa tygodnie.

Po tym czasie przygotować syrop z wody i cukru, przestudzić i dolać do słoja z różą. Zamieszać i odstawić na kolejne dwa tygodnie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potem już tylko przecedzić, przefiltrować i rozlać do butelek.

Gwoli ścisłości: w słoju z różą znajdują się dwa pokrojone owoce pigwowca, które pozostały niezauważone na krzaku. Myślę, że dodadzą trochę aromatu nalewce.

Piąteczka Olenki

Urodzinki Olenki świętowaliśmy wśród najbliższych. Były kolorowe balony, ciasteczkowa stonoga, tęczowy tort i zimne przekąski. Ale przede wszystkim była radość i szczęście na buziakach Olenki, Tadzia i Kajtusia. A wśród gości Olenki królował niepodzielnie najmłodszy skarb Tobi.

zdjecie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stonoga i tęczowy torcik

Ciasteczkowa stonoga i tęczowy torcik – to moja propozycja na piąte urodziny Olenki. Wykonanie stonogi wbrew pozorom – bardzo proste. Potrzebne są ciasteczka (u mnie duńskie maślane),  krem czekoladowy lub maślany (u mnie czekoladowy), żelki, paluszki… i odrobinę wyobraźni.

Spontaniczny i naturalny zachwyt Olenki,  jej uśmiech i szczęście były dla mnie najwspanialszą nagrodą.  Warte zachodu okazały się starania babci  a radość była bezsprzecznie obopólna!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tęczowy torcik

Biszkopt:

5 dużych jajek 

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Masa:

150 g czekolady min. 70%

500 g mascarpone

150 ml kremówki

1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

mały słoiczek konfitury truskawkowej

M&M’sy (2 paczki) pianki marshmallows

Poncz:

200 ml letniej wody

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżeczki cukru

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę. Do ubitej piany dodać stopniowo cukier i ubijać do momentu aż się rozpuści. Dalej miksując dodawać  żółtka. Obie mąki połączyć ze sobą i przesiać do ubitej masy z jajek. Miksować krótko na wolnych obrotach do chwili połączenia się składników.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuścić z wysokości około 50 cm na podłogę.

Przestudzony biszkopt przekroić na 3 części.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z mascarpone, cukrem i śmietanką miksując na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia składników.

Pierwszy blat delikatnie nawilżyć ponczem i rozsmarować na nim połowę kremu. Przykryć drugim blatem, i również delikatnie nawilżyć a następnie posmarować konfiturą. Przykryć trzecim blatem i lekko docisnąć.

Pozostałym kremem pokryć wierzch i boki tortu.

Udekorować tworząc tęczę z kolorowych m&m’s – ów i chmurki z białych pianek marshmallows.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tarta z cukinią

Tarta z cukinią to potrawa prosta, szybka i bardzo smaczna.

Składniki:

2 średnie cukinie ok. 700g

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 mały jogurt naturalny

3 jajka

1 opakowanie mozzarelli (w kulkach)

2-3 łyżki parmezanu lub tartego ostrego żółtego sera

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz, oliwa z oliwek, zioła (u mnie prowansalskie)

Cukinię pokroić w plastry, włożyć do garnka, zalać osolonym wrzątkiem i gotować 1-2 minut po czym odsączyć.

Formę do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć ciastem francuskim i ponakłuwać je widelcem.

Posiekać bardzo drobno cebulę ,czosnek i natkę pietruszki.

Kulki mozzarelli pokroić w cienkie plasterki.

Parmezan lub żółty ostry ser zetrzeć na tarce.

Do miski włożyć jogurt, jaja, czosnek, natkę pietruszki, cebulę, mozzarellę, parmezan lub ser i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i ziołami (u mnie prowansalskie).
Mieszankę jogurtowo-serową wylać na ciasto francuskie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ułożyć na niej dokładnie odsączone plastry cukinii,  skropić całość oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 45 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA