5 czerwca

Słoneczna niedziela 5 czerwca w naszym wiejskim zaciszu w Tuchomku. W bardzo okrojonym gronie świętowaliśmy moje urodziny. Rodzinnie, bezceremonialnie, swobodnie, miło, pogodnie, relaksowo i bardzo wesoło.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Natalka z tej okazji upiekła swoje wcześniej przetestowane i sprawdzone wegańskie ciacho! Pychota!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tomek z Tadziem rozpalili grilla. Szaszłyki drobiowe z cebulką, ananasem i papryką smakowały wybornie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Menu w przewadze wegańskie. Godna polecenia sałatka z czarnej soczewicy zwanej belugą.

Soczewica czarna zawdzięcza swoją głęboką, ciemną barwę przeciwutleniaczom zawartym m.in. w jagodach, śliwkach, wiśniach czy czereśniach. Jej nasiona są bogate w białko oraz błonnik. Mają intensywnie ziemisto-orzechowy smak.
Czarna soczewica bardzo szybko się gotuje, nie wymaga wcześniejszego namaczania, nie rozpada się w gotowaniu i doskonale łączy się z innymi warzywami w sałatkach. 

3/4 szklanki suchej, czarnej soczewicy (beluga)

2 łyżki oliwy z oliwek

1 średnia cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę

1 ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany

8 płatów suszonych pomidorów (w oleju)

1 dojrzałe awokado

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego drobnego szczypiorku

1 nieduża czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę

1 łyżka przyprawy pomidorowo-czosnkowej z czarnuszką (z Ziołowego Zakątka)

sos

2 łyżki świeżego soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Ugotowaną odcedzamy na sitku.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, szklimy cebulkę na małym ogniu do czasu, aż zmięknie.

Pomidory wyjmujemy z oleju, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. 

Do podsmażonej cebulki dodajemy czosnek i pomidory. Podsmażamy jeszcze 2 minuty.

Dodajemy soczewicę, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestudzenia.

Z oliwy i soku z cytryny przygotowujemy sos.

Awokado kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki sałatki (soczewicę z cebulą, czosnkiem i pomidorami, posiekaną pietruszkę i szczypiorek, pokrojoną paprykę i awokado oraz przyprawę pomidorowo-czosnkową) łączymy ze sobą. Dodajemy sos z cytryny i oliwki. Mieszamy i serwujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kajtuś w mamusinych adidasach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maj już niestety za nami…

Maj – przyroda zielenieje, rozkwita, dni coraz cieplejsze i coraz dłuższe. To niewątpliwie najpiękniejszy miesiąc w roku. Tegoroczny był dla nas szczególnie łaskawy – ciepły, pogodny, słoneczny. Ale już minął niestety…

Pozostały majowe wspomnienia na fotografiach.

SONY DSC

1-szy Maja – wesołe miasteczko na Żabiance. Wiele mocnych wrażeń czasem połączonych z dreszczykiem emocji. Dziadzio Rysiu w roli sponsora niezwykle hojny a Olenka oczarowana.

SONY DSC

SONY DSC

„Olenkowe bujanie w obłokach”

Trampolina, zwana także euro-bungee lub też salto trampolina, była dla Oleny bez wątpienia największą atrakcją. Spektakularna, widowiskowa zabawa, która pozwala poczuć adrenalinę i  „oderwać się na chwilę od ziemi”… 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Tobiaszek był tylko obserwatorem zabawy swojej siostrzyczki. Choć jak widać bardzo mu się  podobało.

SONY DSC

SONY DSC

Po dawce mocnych wrażeń – lody dla ochłody…

SONY DSC

Maj w Tuchomku. Namiocik dla dzieci okazał się zakupem udanym. Można się bawić, odpocząć i schronić przed słońcem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Majowe smaki na wsi w Tuchomku to zdrowe słodycze, które są dziełem Natki.

Propozycja majowa dla najmłodszych to naturalne żelki bez żelatyny, cukru i chemii autorstwa Natki.
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Druga propozycja Natalki – to wegański torcik, który okazał się prawdziwą kulinarną perłą.  Zniknął ze stołu w mgnieniu oka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I jeszcze jedna – tym razem crumble – rabarbar pod kruszonką. Deser wegański i bez glutenu, za to z dużą ilością orzechów. Pycha!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA