Nalewka z płatków róży

To już ostatnie moje dzieło z płatków róż pomarszczonej. W tym roku wykonałam rekordową ilość przetworów z rzeczonej róży 😀

300 g płatków róży (pozbawionych białej podstawy płatków) *

2 litry wody

800 g cukru

5 cytryn

2 limonki (opcjonalnie)

1 litr spirytusu

*jak w poprzednim poście

Z wody i cukru gotujemy syrop i odstawiamy do przestudzenia. Cytryny obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry pozbawiając pestek.

W dużym słoju układamy płatki róż, przekładając plastrami cytryny. Następnie wlewamy wystudzony syrop, słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 7 – 10 dni.

Po tym czasie przecedzamy zawartość słoja przez bawełnianą ściereczkę dokładnie zawartość odciskając. Otrzymany płyn filtrujemy (ja do tego celu używam filtra do kawy). Płyn mieszamy ze spirytusem. Można na tym etapie dodać sok z limonek (opcjonalnie).

Otrzymaną nalewkę przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce. Najlepiej z konsumpcją poczekać pół roku, będzie lepsza 😉