Ciastka róże

Różyczki upiekłam dla mojej Kochanej Olenki, która jutro przystąpi do I Komunii Świętej 🙂

Polecam, jest trochę pracy ale na specjalne okazje warto 😉 Wyglądają bardzo efektownie i są równie pyszne. Z podanej porcji wychodzą 22 różyczki. Warto od razu podwoić porcję, co sama uczyniłam 😉

250g mąki

125g masła

1 jajko

40g cukru

dodatki:

marmolada z płatków dzikiej róży

cukier do posypania płatków różyczek

Z podanych wyżej składników przygotować kruche ciasto. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać kółka o średnicy 6,5 – 7 cm.

Układać po 4 kółka tak, aby delikatnie zachodziły na siebie. Miejsca złączeń można dla pewności posmarować białkiem i lekko docisnąć.

Wzdłuż zachodzących na siebie kółek położyć niewielką ilość różanej marmolady.

Zwinąć dość luźno, zaczynając od kółka znajdującego się na górze.

Powstały rulon przekroić na połowę. W ten sposób otrzymamy dwie róże.

Rozchylamy lekko płatki różyczek i posypujemy cukrem.

Róże układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 15 minut aż różyczki staną się lekko złociste.