Mam fioła na punkcie FJOŁA

Sopocka kwiaciarnia Fjoł znajdująca się w centrum Sopotu w zabytkowej kamienicy, przy ulicy Alei Niepodległości oferuje bukiety arcy-piękne, niezwykłe, zachwycające. Jej właściciele prawdziwi admiratorzy kwiatów prezentują pełen profesjonalizm.

To mój drugi bukiet wykonany przez właścicieli FJOŁA. Choć zgoła różny od pierwszego zarówno w charakterze jak i kolorystyce, zachwycił mnie tak samo.

Ci co mnie znają wiedzą doskonale, że jestem grymaśna. Nie każdy bukiet mnie zadowoli a właściwie rzadko który przypadnie mi do gustu 😀 Mówiąc dobitnie najlepszy bukiet dla takiego “fioła” tylko z Fjoła ha ha ha … 😛

Bukiet dla artystki (to Anitki laurka) z nawiązką spełnił moje oczekiwania 😉 Dziękuję raz jeszcze fundatorce 🙂

Muffiny z bananami i czekoladą

46 lat minęło…

W tym szczególnym dla nas dniu i w tym trudnym dla wszystkich czasie odrobina słodyczy do kieliszka likieru… 😉

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 banany bardzo dojrzałe
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 g czipsów czekoladowych
  • biała czekolada (50g) do dekoracji – opcjonalnie

Jaja roztrzepać z olejem i cukrem. Dodać rozgniecione widelcem banany, ekstrakt waniliowy oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać czekoladowe czipsy i jeszcze raz wymieszać.

Ciasto nakładać do muffinkowej formy wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut (do suchego patyczka).

Opcjonalnie można udekorować albo lukrem albo roztopioną białą czekoladą 😀