Trufelki dla Tobisia

Małe co nieco dla Tobisia z okazji imienin 😉

Kuleczki na bazie ciasta, mascarpone i kremu czekoladowego otoczone czekoladą i udekorowane różnymi cukrowymi cudeńkami przypadną do gustu każdemu 😛

  • 400 g pokruszonego ciasta (u mnie murzynek, ale może być inne ciasto babkowe lub pokruszone herbatniki czy biszkopty)
  • 120 g serka mascarpone
  • 80 g kremu czekoladowego lub masła orzechowego
  • 200 g czekolady, do obtoczenia (u mnie mleczna i gorzka)
  • 1 łyżka oleju
  • kolorowe cukrowe posypki

Z podanych składników otrzymamy około 20 sztuk słodkich kuleczek.

Mascarpone wymieszać z kremem czekoladowym. Kawałki pokruszonego ciasta połączyć z kremem i schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.

Ze schłodzonej masy formować w dłoniach kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.

Czekoladę z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Zanurzać w niej wyjęte z zamrażarki kulki. Poczekać aż jej nadmiar skapnie, udekorować i przełożyć na papier do pieczenia. Kiedy czekolada zastygnie każdą kuleczkę włożyć do papierowej papilotki.

Smacznego 🙂