Kanelbullar

Kanelbullar czyli pyszne szwedzkie bułeczki cynamonowe 🙂

ciasto:

  • 10 g suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 500 g mąki pszennej

masa cynamonowa:

  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu

dodatkowo:

  • cukier perłowy (u mnie kokosowy) do posypania
  1. Mąkę z drożdżami , solą i kardamonem wymieszać. Masło rozpuścić z cukrem i lekko przestudzić. Ciepłe dodać do mąki. Wymieszać. Dodać jajo, wymieszać a następnie dobrze ciasto wyrobić (około 15 minut).
  2. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  3. Przygotować masę cynamonową: miękkie masło zmieszać z cukrem, cynamonem i mlekiem.
  4. Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypany mąką blat i krótko zagnieć. Następnie rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Posmarować wierzch ciasta masą cynamonową i zrolować dłuższym bokiem. Pokroić na 3 cm paski i przełożyć do papierków na muffinki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia (około 20 minut). W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni.
  5. Bułeczki przed pieczeniem posmarować odrobiną mleka i posypać cukrem perłowym (ja posypałam cukrem kokosowym).
  6. Piec przez około 10 – 12 minut – aż będą rumiane.

Bardzo smakowały z konfiturą pigwową 🙂