Torcik dla Tadzia

Tadzio nie jest zwolennikiem tortów z kremami dlatego na Jego 10-te urodziny upiekłam cytrynowe ciasto z polentą, które zostało ozdobione liczną kocią rodzinką 😛

Ciasto z dodatkiem polenty, mielonych migdałów i dużej ilości soku z cytryny jest wyjątkowe!!! Lekkie, nieco ziarniste i bardzo cytrynowe. Pychota. 😀

  • 180 g masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • skórka otarta z 2 dorodnych soczystych cytryn oraz sok z nich wyciśnięty
  • 130 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g drobnej kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na gładką, kremową, lekko ziarnistą masę.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy przełożyć gotową masę.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40, do tzw. suchego patyczka.

Lukier mandarynkowy:

  • sok i skórka otarta z 1 mandarynki
  • 1/2 ? 3/4 szklanki cukru pudru

Składniki utrzeć w miseczce. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru. Polać ostudzone ciasto.

Z miłością i babciną czułością powstało także czekoladowe ciacho w kształcie serca dla wspaniałego dziesięciolatka 😉

Drugie serce powędrowało do Olenki i Tobisia 🙂