Zimowe wspomnienia – fotorelacja

Dzisiaj za oknem słońce i tylko gdzieniegdzie resztki błyskawicznie topniejącego śniegu. Termometry na plusie, kosy słychać już przed wschodem słońca, coraz częściej “odzywają się” także sikorki i modraszki, wiosna tuż, tuż. A przecież jeszcze tydzień temu mogliśmy cieszyć się wszelakimi urokami pięknej zimowej aury z obfitymi opadami białego puchu 🙂 Dla dzieci to był prawdziwy raj 😉

Sałatka z gotowanym indykiem

Sałatki to umiejętne łączenie różnych smaków w celu uzyskania wybornego dania. Fantazjować można bez mała w nieograniczony sposób.

Motywem do powstania dzisiejszej sałatki była gotowana golonka indycza z rosołu. W celu zrównoważenia delikatnego smaku mięsa do sałatki dodałam ogórek konserwowy, przyprawę curry i ostry ketchup. Chrupkości dodała czerwona papryka i seler naciowy. Do tego słodkość kukurydzy i groszek konserwowy a całość połączona została sosem z majonezu, ketchupu z dodatkiem przyprawy curry.

Doskonała propozycja na śniadanie, lunch, kolację czy domowe przyjęcie 😉

Składniki:

  • gotowana golonka indycza (z rosołu)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 mała puszka groszku konserwowego
  • 1 czubata łyżka ketchupu ostrego
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól do smaku

Mięso pokroić w niewielką kostkę. Seler naciowy, paprykę i ogórki pokroić w małą kostkę. Dodać osączoną z zalewy kukurydzę i groszek.

Majonez, ketchup i przyprawę curry połączyć ze sobą. Otrzymany sos dodać do pokrojonych składników sałatki i całość dokładnie wymieszać. W miarę potrzeby doprawić solą.

Dynia piżmowa faszerowana

Dynia piżmowa o gruszkowatym kształcie, cienkiej skórce i stosunkowo niewielkim rozmiarze, pomarańczowym kolorze i charakterystycznym zapachu piżma (stąd jej nazwa) jest jedną z najciekawszych i najsmaczniejszych dyń. Jej kremowy, słodki i maślany smak sprawia, że bardzo bobrze sprawdza się w formie pieczonej. 🙂

  • dynia piżmowa (u mnie 1,7 kg)
  • 150 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 50 g twardego ostrego sera żółtego
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 5 pomidorów suszonych z oleju
  • 1 spora cebula szalotka
  • 5 łyżek niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek lub olej
  • sól, pieprz

Dynię przekroić wzdłuż. Wydrążyć pestki, posolić i skropić oliwą lub olejem.

Przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 220 stopni do miękkości (około 30 minut).

Ugotować kaszę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Do ugotowanej kaszy dodać żurawinę, zeszkloną cebulę, posiekane orzechy, przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ser pleśniowy oraz odcedzone z oleju i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Dodać 2 łyżki oliwy, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Z upieczonej dyni wydrążyć miąższ, pozostawiając dwucentymetrową warstwę przy skórce (miąższ wykorzystać np. do zupy dyniowej).

Wydrążone łódeczki dyni nadziać farszem. Posypać startym żółtym serem.

Wstawić ponownie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać przez 20 minut.