Sałatka z gotowanym indykiem

Sałatki to umiejętne łączenie różnych smaków w celu uzyskania wybornego dania. Fantazjować można bez mała w nieograniczony sposób.

Motywem do powstania dzisiejszej sałatki była gotowana golonka indycza z rosołu. W celu zrównoważenia delikatnego smaku mięsa do sałatki dodałam ogórek konserwowy, przyprawę curry i ostry ketchup. Chrupkości dodała czerwona papryka i seler naciowy. Do tego słodkość kukurydzy i groszek konserwowy a całość połączona została sosem z majonezu, ketchupu z dodatkiem przyprawy curry.

Doskonała propozycja na śniadanie, lunch, kolację czy domowe przyjęcie 😉

Składniki:

  • gotowana golonka indycza (z rosołu)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 mała puszka groszku konserwowego
  • 1 czubata łyżka ketchupu ostrego
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól do smaku

Mięso pokroić w niewielką kostkę. Seler naciowy, paprykę i ogórki pokroić w małą kostkę. Dodać osączoną z zalewy kukurydzę i groszek.

Majonez, ketchup i przyprawę curry połączyć ze sobą. Otrzymany sos dodać do pokrojonych składników sałatki i całość dokładnie wymieszać. W miarę potrzeby doprawić solą.