Dynia piżmowa faszerowana

Dynia piżmowa o gruszkowatym kształcie, cienkiej skórce i stosunkowo niewielkim rozmiarze, pomarańczowym kolorze i charakterystycznym zapachu piżma (stąd jej nazwa) jest jedną z najciekawszych i najsmaczniejszych dyń. Jej kremowy, słodki i maślany smak sprawia, że bardzo bobrze sprawdza się w formie pieczonej. 🙂

  • dynia piżmowa (u mnie 1,7 kg)
  • 150 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 50 g twardego ostrego sera żółtego
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 5 pomidorów suszonych z oleju
  • 1 spora cebula szalotka
  • 5 łyżek niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek lub olej
  • sól, pieprz

Dynię przekroić wzdłuż. Wydrążyć pestki, posolić i skropić oliwą lub olejem.

Przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 220 stopni do miękkości (około 30 minut).

Ugotować kaszę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Do ugotowanej kaszy dodać żurawinę, zeszkloną cebulę, posiekane orzechy, przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ser pleśniowy oraz odcedzone z oleju i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Dodać 2 łyżki oliwy, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Z upieczonej dyni wydrążyć miąższ, pozostawiając dwucentymetrową warstwę przy skórce (miąższ wykorzystać np. do zupy dyniowej).

Wydrążone łódeczki dyni nadziać farszem. Posypać startym żółtym serem.

Wstawić ponownie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać przez 20 minut.