Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Kotlety z jajek i kaszy jaglanej są pyszne, lekkie i zdrowe. Smakują z pieczarkami w śmietanie, z sosem pomidorowym lub w towarzystwie sałaty z sosem winegret, mizerii czy surówki o wyraźnym smaku.

6 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
1/2 szklanki kaszy jaglanej
pęczek natki pietruszki drobno posiekanej
2 łyżki prażonych pestek słonecznika lub sezamu
1 łyżka miękkiego masła
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do panierowania i smażenia:
tarta bułka
olej
masło

Kaszę jaglaną wsypać na sitko, przelać zimną wodą, następnie wrzątkiem – dzięki temu nie będzie miała goryczki. Do garnka wlać 1 i 1/4 szklanki wody, osolić i doprowadzić do wrzenia. Dodać kaszę i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Wyłączyć ogień, wymieszać, przykryć i pozostawić na 10 minut. Po tym czasie odkryć, odstawić do przestygnięcia.

6 jajek ugotować na twardo, 1 zostawić surowe.

Ugotowane jajka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do miski przełożyć jajka, dodać miękkie masło, przestudzoną kaszę jaglaną, surowe jajko, prażony słonecznik lub sezam oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem (sporo).

Dokładnie wymieszać. Z masy, zwilżonymi wodą rękoma, formować kotleciki. Panierować w tartej bułce.

Smażyć na oleju z masłem – na średnim ogniu – po około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.