Jogurtowe placki z jabłkami

Delikatne placki jogurtowe z jabłkami, oprószone cynamonowym cukrem są szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne 🙂

Polecam i życzę smacznego 😉

  • 200 g naturalnego jogurtu
  • 2 jaja
  • 50 g cukru
  • 130 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 3 nieduże jabłka

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki a następnie w plasterki.

W naczyniu wymieszać jaja z jogurtem. Dodać cukier, wanilię, sól oraz mąkę z proszkiem i ponownie wymieszać. Na koniec dodać plasterki jabłek – wymieszać.

Placki jogurtowe z jabłkami smażyć na oleju na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu jeszcze ciepłe placki oprószyć cynamonowym cukrem.

Cynamonowy cukier:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu