Tarta z zielonymi szparagami

ciasto:

  • 300 g – mąki
  • 150 g – masła
  • 2 jaja
  • 1/3 łyżeczki soli

nadzienie:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 4 jaja
  • 2 szklanki śmietany 18%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pęczek dymki
  • sól pieprz

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać. Posolić. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek. Wybić jaja. Wymieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. Włożyć na 1/2 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto lekko zagnieść, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem foremki na tartę (średnica 32 cm). Nakłuć widelcem. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Zrobić farsz. Jaja wybić do miski i roztrzepać. Dodać śmietanę i posiekaną dymkę. Wymieszać.

Szparagi umyć i osuszyć. Odłamać zdrewniałe końcówki. Główki odciąć i odłożyć. Łodyżki pokroić w grube plastry i wrzucić do farszu. Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć główki szparagów.

Wstawić na ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.

Podawać na ciepło lub na zimno 🙂

Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami naprawdę godna polecenia. Aromatyczna, rewelacyjnie sprawdza się w roli smarowidła na kanapki lub jako dip do warzyw.

  • 200 g suchej zielonej soczewicy
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • 4 łyżki oliwy w tym 2 tej z pomidorów
  • sól do smaku
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji
  • kilka szczypt mielonego kuminu lub zataru lub też curry
  • kilka szczypt kurkumy
  • do posypania czarnuszka lub sezam czy ulubione zioła
  1. 200 gramów suchej zielonej soczewicy wsypać do garnka i zalać zimną wodą. Zamieszać. Odlać mętną wodę. Czynność powtórzyć kilka razy, do momentu w którym woda będzie przezroczysta. Wlać wodę na 2 cm powyżej ziaren soczewicy. Osolić. Zagotować. zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 10 minut). Po ugotowaniu dolać zimnej wody i odcedzić na sicie.
  2. Wycisnąć sok z cytryn.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  4. Do miski, malaksera lub blendera włożyć soczewicę, pomidory suszone, sok z cytryny, oliwę, czosnek, sól, kumin (lub zatar czy curry), kurkumę i w miarę potrzeby przegotowaną wodę – zmiksować.
  5. Przełożyć do słoika, polać oliwą i posypać czarnuszką, sezamem lub ziołami 😉