Focaccia cebulowa

Dziś moja kolejna focaccia w nieco innej odsłonie 😀 Tym razem ozdobiona czerwoną cebulą i natką pietruszki 😉

Focaccia najlepiej smakuje na gorąco prosto z piekarnika, ale zachwycać będzie również na zimno.

  • 500 g mąki pszennej
  • paczka drożdży suszonych (7 g)
  • 100 g masła
  • 260 ml mleka
  • 2 jaja
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwki z oliwek
  • czerwona cebula, natka pietruszki

W rondelku roztopić masło, dolać mleko, podgrzać (nie należy zagotować), lekko ostudzić.

Mąkę przesiać, dodać sól i drożdże, wymieszać.

Do mąki wlać przestudzone mleko z masłem oraz jaja, wyrobić.

Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Formę (taką z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać łyżkę oliwy z oliwek. Rozsmarować dłońmi po całej powierzchni. Natłuszczonymi dłońmi przenieść na papier wyrośnięte ciasto i powoli je rozciągać aż do momentu kiedy ciasto równomiernie pokryje całą formę do pieczenia.

Palcami zrobić wgłębienia w cieście. Całość delikatnie skropić resztą oliwy.

Czerwoną cebulę obrać , pokroić w plasterki, z których następnie formować “kwiatki”. Z natki pietruszki ułożyć łodyżki.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20 – 25 minut.