Sałatka z pieczonymi burakami, gruszką i serem feta

sałatka:

  • 1 opakowanie sałat mix
  • 2 buraki (małe)
  • 1 gruszka (duża)
  • cytryna
  • 1 łyżeczka miodu
  • 60 g sera feta
  • 30 g orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz

dresing:

  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz

W słoiczku umieszczamy wszystkie składniki na dresing. Dokładnie zakręcamy słoik. Łączymy je ze sobą przez energiczne potrząsanie słoikiem.

Buraki myjemy, nakłuwamy wykałaczką, owijamy w folię aluminiową i pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny i krótko przesmażamy na patelni z łyżeczką miodu. Upieczone, ostudzone buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Sałatę wykładamy na półmisku, solimy, doprawiamy pieprzem i skrapiamy połową przygotowanego sosu.

Na sałacie układamy plasterki buraków, na burakach wykładamy pokrojony w kostkę ser feta. Na fecie kładziemy plastry podsmażonych gruszek. Wszystko posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Na sałatkę wylewamy pozostałą cześć dresingu.