Panforte ze Sieny

Panforte – włoski przysmak bożonarodzeniowy. Posiada długą historię. To przysmak wywodzący się z miasta Siena z XIII wielu. Konsystencją przypomina nugat, lekko ciągnący, klejący, intensywny w smaku, z ogromną ilością orzechów suszonych owoców, z dodatkiem przypraw korzennych. Przepis, który polecam jest zmodyfikowany i różni się nieco od tradycyjnego włoskiego panforte. Jego niebywałą zaletą jest to, że można przygotować go wcześniej. Gotowe ciasto pokroić w cienkie plastry, posypać cukrem pudrem i zapakować do puszki. Można przechowywać do 3 miesięcy.

  • 125 g orzechów laskowych (w skórce)
  • 125 g migdałów (w skórce)
  • 100 g orzechów nerkowca lub brazylijskich
  • 100 g orzechów włoskich
  • 150 g suszonych owoców (figi, daktyle, skórka pomarańczowa, morele lub inne wg uznania)
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao (można pominąć)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta białego pieprzu
  • 100 g brązowego cukru
  • 150 g miodu
  • 30 g masła

Tortownicę o średnicy 23 cm, z odpinanymi bokami wyłożyć papierem (dno i boki) i posmarować olejem.

W większym naczyniu umieścić: pokrojone na pół orzechy i migdały oraz suszone owoce (duże kawałki). Dodać przesianą mąkę pszenną, kakao, przyprawy. Dokładnie wymieszać z bakaliami.

W garnuszku umieścić cukier, miód, masło. Podgrzewać na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników (koniecznie cukru). Kiedy mieszanka zacznie się pienić,  gotować jeszcze przez chwilę mieszając (ok. 2 minut). Gorący syrop natychmiast przelać do suchych składników i dobrze wymieszać (masa bakaliowa będzie bardzo szybko tężała).

Masę przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wyrównać pomagając sobie zwilżonymi wodą dłońmi.

Piec w temperaturze 165 stopni  (piekłam z termoobiegiem) przez około 30 minut aż powierzchnia panforte będzie pokryta malutkimi bąbelkami. Wyjąć z piekarnika, wystudzić a następnie wyjąć z formy. Początkowo upieczone panforte będzie miękkie z wierzchu, stężeje podczas studzenia. Oprószyć grubo cukrem pudrem zarówno wierzch jak i spód.

Podawać cienko pokrojone, z dobrym winem lub espresso.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *