Kokosowe muffiny ze śliwką

Sezon na śliwki w pełni, co świadczy, że jesień nadchodzi nieubłaganie. Na poprawę jesiennej aury zawsze dobrze działa ciasto ze śliwkami, przy pieczeniu którego wspaniały aromat roznosi się po całym domu. Ja dzisiaj postawiłam na muffiny nadziane całą śliwką węgierką. Nie pożałowałam. Na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Zachęcam  spróbujcie również 🙂

– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki wiórków kokosowych
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 3/4 szklanki jogurtu
– 2 jaja
– 1/2 szklanki oleju
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 cukier waniliowy
– 12 dojrzałych śliwek węgierek
– 1 łyżeczka cynamonu
– 4 łyżki dekoracyjnego cukru perłowego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Połączyć ze sobą wszystkie składniki suche i mokre mieszając łyżką lub mikserem. Blaszkę do muffinków wyłożyć papilotkami.  Śliwki umyć i wypestkować nie przecinając śliwki do końca.  Do każdej papilotki nałożyć po łyżce ciasta. Do śliwki wsypać w miejsce po pestce 1/2 łyżeczki cukru perłowego, zamknąć śliwkę, obtoczyć w mące ziemniaczanej i włożyć centralnie na masę. Muffinkę zakryć drugą łyżką ciasta. Posypać z wierzchu cukrem dekoracyjnym.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *