Nalewka z czarnej porzeczki nazywana smorodinówką na kresach jest uznawana za królową polskich nalewek. Smorodinówka to wyborny trunek o wysokich walorach zdrowotnych i smakowych oraz głębokim aromacie. Jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu.
- 1 kg owoców czarnej porzeczki
- 30 dkg cukru
- 0,5 litra czystej wódki
- 0,5 litra spirytusu
Owoce należy dokładnie umyć, usunąć ogonki i dobrze osączyć. Wsypać do słoja i lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, pozostawiając jednak połowę owoców w całości. Dodać cukier, a następnie zalać wódką i spirytusem. Odstawić na okres 4 tygodni. Co kilka dni należy wstrząsać słojem celem dokładnego rozpuszczenia cukru.
Po tym czasie odcedzić owoce, przefiltrować (najlepiej przez filtr do kawy) i rozlać do butelek.
Owoce pozostałe po zlaniu płynu można ponownie zalać czystą wódką, dodając nieco cukru. Po miesiącu uzyskamy z nich smaczny i delikatny likier. 🙂