Sezon węgierek w pełni! Czas na robienie powideł i pieczenie ciast. Każde śliwkowe ciasto jest pyszne a aromat, który roznosi się po mieszkaniu w trakcie pieczenia jest niebywały! Szkoda byłoby przeoczyć i nie spróbować chociaż raz w sezonie domowego wypieku ze śliwkami.
Polecam ten przepis, dostałam go od Danusi, więc nie ma żadnej „ściemy” (kto zna jej osiągnięcia kulinarne na pewno się nie zawaha). Jest naprawdę wyśmienity. Ciasto znika w mgnieniu oka, najlepsze jest jeszcze ciepłe.
Kruche ze śliwkami
ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 kostki masła;
1/3 szklanki oleju;
szczypta soli
zagnieść ciasto, wylepić natłuszczoną formę, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę aby się schłodziło;
następnie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec spód – ok. 10 minut;
1 kg śliwek węgierek wypestkować i ułożyć na przestudzonym spodzie tak aby zachodziły na siebie ( na dachówkę);
posypać śliwki cukrem (ja posypuję brązowym); można także śliwki oprószyć cynamonem – wg upodobania (ja bardzo lubię cynamon dlatego dodaję go tam gdzie tylko się da);
wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika.
następnie:
2 jaja
200 ml śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
powyższe składniki ubić i zalać podpieczone ciasto;
piec następne 20 minut.
Przepis wypróbowany, palce lizać, rewelacja.
Dzięki Ciociu
Cieszę się, że ciasto smakowalo! Jesteś dobrą uczennicą. Podziwiam Twój zapał i chęci. Całuski.