Przepis na tego śledzia znalazłam w necie. Wypróbowałam. Jest pyszny. Wspaniale smakuje z kromką pieczywa ale równie dobrze z ziemniakami. Polecam.
1/2 kg solonych filetów śledziowych
ogórki konserwowe (kaszubskie) – mały słoik
1 cebula
śliwki suszone (po – 3-4 na każdą warstwę śledzi)
rodzynki (10 sztuk na każdą warstwę śledzi)
dobry olej (nie oliwa)
ketchup pikantny (Pudliszki)
kilka goździków
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez godzinę, dobrze osuszyć w ręczniku papierowym i pokroić na centymetrowe kawałki. Cebulę pokroić w bardzo cienkie piórka i przelać na sicie wrzątkiem. Ogórki pokroić w cienkie półplasterki, a śliwki w paseczki.
W słoiku układać warstwami: śledzie, łyżkę cebuli, 2 łyżki ogórków, 3-4 śliwki (pokrojone w paseczki), 10 rodzynek, 1 ziarnko ziela, 1 listek laurowy, 1 goździk, 1 łyżeczka ketchupu (nie rozsmarowywać). Każdą warstwą zalać olejem i dobrze docisnąć, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Na wierzchu musi być warstwa oleju. Zakręcić słoik i na tydzień schować do lodówki aby się dobrze przegryzły. Można przechowywać w lodówce nawet do 4-ch tygodni.