Ajwar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ajwar to wspaniała warzywna pasta  do serów, mięs warzyw lub po prostu  jako smarowidło na chleb. Pikantna przyrządzana z pieczonej papryki, bakłażanów, czosnku z dodatkiem przypraw. Ajwar pochodzi z kuchni serbskiej. Jest bardzo popularny na Bałkanach.

Pierwszy raz robiłam tę pastę.  Myślę, że proporcje składników i przypraw optymalne. Pasta wyszła delikatnie pikantna, wyrazista w smaku. Polecam.

5 sztuk czerwonej słodkiej papryki
1 sporych rozmiarów bakłażan
2 średnie cukinie
5 ząbków czosnku
2 małe słoiczki przecieru pomidorowego “Pudliszki”
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czubrycy
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki miodu
 *****
Bakłażana, cukinię i paprykę przekroić na pół. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (łącznie z czosnkiem). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 30 minut. Kiedy upieczone warzywa nieco przestygną ściągnąć skórkę z papryki, miąższ z cukinii i bakłażana wyjąć łyżeczką. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka. Dodać przecier pomidorowy, przyprawy, musztardę i miód. Posolić do smaku. Zblendować i zagotować. Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych słoiczków.
*****
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *