Gołąbki inaczej

Gołąbki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie karkówka)
  • 1/2 kg kapusty młodej
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku, kminek
  • mąka do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, suszone oregano
  • 3 łyżki słodkiej śmietany 36%

Ryż ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Kapustę bardzo drobno pokroić, posolić i wymieszać aż lekko zmięknie. W dużej misce wymieszać mięso mielone, ryż, cebulę i kapustę. Dodać jajka i dobrze przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładne wyrobić ręką. Formować owalne kotleciki. Każdy obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

Wymieszać passatę pomidorową z bulionem, śmietaną. Posolić i doprawić pieprzem i oregano. Sosem pomidorowym zalać kotleciki.

Piec przykryte pokrywą lub folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut w temperaturze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *