Kiszony mix warzywny

Dzisiaj nieco odważniejszy krok w kiszeniu warzyw. Odrobina szaleństwa w tym względzie, czyli mix warzywny 😉

Do dużego słoja wrzuciłam warzywa różne, bez żadnego klucza, po prostu te, które jędrne i zdrowe znalazłam na ryneczku 😉

Do rzodkiewek, kalafiora i ogórków dodałam nie bez kozery buraki. Chciałam bowiem aby warzywa pięknie się zabarwiły 😉

9 małych ogórków gruntowych

1 nieduży kalafior

3 nieduże buraki

1 pęczek rzodkiewek

1 łyżeczka nasion kopru

1 łyżka gorczycy

2 ząbki czosnku

zalewa (do dużego słowa – u mnie trzylitrowy – potrzeba dwie porcje zalewy)

1 litr wody

1 łyżka soli (konieczne sól niejodowana)


Warzywa umyć. Buraki obrać, pokroić w plastry a kalafiora w różyczki.

W wyparzonym wrzątkiem słoju, układać na przemian ogórki, buraki, kalafior i rzodkiewki. Dodać czosnek.

Zagotować wodę z solą, dodać koper i gorczycę. Przestudzoną zalewą zalać warzywa, obciążyć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 6 – 7 dni. Kiedy warzywa są już ukiszone zakręcić słój i wstawić do lodówki aby przerwać proces kiszenia.

A oto efekt końcowy kiszonki. Soczysta różowa barwa;) Piękne, apetyczne i zapewniam bardzo smaczne 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *